Waarom Stichting Zeeuws Mamma?

Stichting Zeeuws Mamma is een initiatief van Bo Zweedijk, geboren op 28 september 1996. Sinds de diagnose van borstkanker bij haar moeder ervoer ze de enorme impact die (borst)kanker heeft op het hele gezin.

“ Gaat ze dit overleven? Hoe moet het met ons verder zonder onze moeder? Is het overerfelijk? Trekt mijn vader dit allemaal wel? Honderden vragen voeden de onzekerheid om maar niet te spreken van het verdriet die het doet je moeder zo ziek te zien.. Ook al beleef je het als gezin samen, je voelt je toch eenzaam met je angsten en verdriet. Je ouders val je niet snel lastig met je eigen ellende. Praten met een psycholoog vind ik helemaal niks en de hulpsites voor kinderen zoals www.kankerspoken.nl zijn veel te kinderachtig. Ik had ook niet zo’n behoefte aan praten, ik wilde graag in actie komen. Het voelde alsof ik aan de zijlijn van het hele ziekteproces van mijn moeder stond, hulpeloos aan de kant. Ik wilde iets doen, iets kunnen betekenen voor mijn moeder maar ook voor al die andere moeders en hun kinderen. Waarom zijn het overwegend volwassenen die Alpe D’Huez op fietsen om hun bijdrage te leveren en staan kinderen vaak langs de kant?”

Bo Zweedijk

Bo en Hebe

Bo en Hebe

Op 21 oktober van dit jaar richtte Bo Stichting Zeeuws Mamma op. Zeeuws Mamma richt zich op kinderen die binnen het gezin te maken krijgen met (borst)kanker en biedt lotgenoten contact en laat kinderen de handen uit de mouwen steken om zich samen in te zetten voor borstkanker in de ruimste zin van het woord. Samen met haar vader en vriend vormt ze het dagelijks bestuur van de stichting.